Emmeloord is World Potato City, kom op 13 en 14 september naar PotatoEurope!

6 september 2017
Door Irna Evers

Op 13 en 14 september is Emmeloord weer het middelpunt van de aardappelteelt en aardappelveredeling. PotatoEurope, de vakbeurs voor de internationale aardappelbranche, vindt dan plaats. Het is een van de grootste aardappelvakbeurzen ter wereld, en dat blijkt wel uit de indrukwekkende cijfers. Grote beurshallen en tientallen tenten geven op een terrein van 40ha onderdak aan bijna 300 standhouders. Er worden meer dan 15.000 bezoekers verwacht. Zeker 5000 bezoekers komen uit het buitenland, in totaal uit 53 verschillende landen. En voor het speciale studentenprogramma hebben zich al 650 studenten aangemeld. Het thema is dit jaar ‘Potatoes feed and meet the world’. Hiermee wordt de nadruk gelegd op het groeiende belang van de aardappel als voedingsgewas in de wereld.

Een belangrijk onderdeel van de vakbeurs zijn de velddemonstraties. Van rooimachines tot kistenvuldemo’s en inschuurlijnen; zo’n 33 machines tonen hun mogelijkheden. Dat doen ze op de akkers aan de Hannie Schaftweg bij Emmeloord, de locatie van de vakbeurs. De akkers waar dit jaar al 721 mm regen viel en de temperatuur tussen -2 en 32 graden was.

Gemeente Noordoostpolder, gastheer van de vakbeurs, is trots op het 4-jaarlijks terugkerende evenement. Niet alleen voor de internationale contacten die worden gelegd, maar ook de aandacht die de Noordoostpolder krijgt als belangrijk exportgebied. Het evenement rouleert met Duitsland, België en Frankrijk, waarbij de editie in Emmeloord de grootste en meest internationale is. Dertig jaar geleden vond de eerste, toen nog aardappelmanifestatie, plaats op de Deel. Vanwege de enorme groei van de vakbeurs is de afgelopen jaren uitgeweken naar andere locaties.

Als gastgemeente organiseert gemeente Noordoostpolder samen met Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland (OMFL) een executive programme voor (internationale) gasten uit de onderzoeks- en overheidswereld. Het programma bevat lezingen van toonaangevende sprekers, bedrijfsbezoeken en natuurlijk een bezoek aan PotatoEurope 2017. Er zijn nog enkele plaatsen, aanmelden kan via www.potatoeuropevip.nl.

Meer informatie over programma van PotatoEurope: www.potatoeurope.nl