Urker vissers maken zich op voor harde Brexit.

26 februari 2018
Door Regio Zwolle

Hoe om te gaan met bedreigingen en kansen van de Brexit?

De Brexit die eraan zit te komen, hangt als een donkere wolk boven de visserijsector op Urk. Volgt er maart 2019 motregen, een plensbui of een regelrechte wolkbreuk? Het Brexit breakfast voor Urker ondernemers bracht enige verheldering.

Door: Peter Dekkers, De Stentor; foto Freddy Schinkel

Op de vroege zaterdagmorgen 27 januari jl. schuiven tientallen Urker ondernemers aan aan een uitgebreide ontbijttafel in het gemeentehuis. Het is een treffen georganiseerd door de gemeente Urk die de visserijsector wil informeren en adviseren over de Brexit, aldus wethouder Geert Post. “Op dit moment staat de pulsvisserij volop in de belangstelling, maar ook de Brexit hangt ons boven het hoofd. Waar mogen we straks nog vissen, hoe worden de quota verdeeld en wat staat een visser te wachten die vaart onder Britse vlag?”.

Pasklare antwoorden heeft gastspreker Wim Boonstra van RaboResearch niet. Wel klinkt in de speech van de adviseur en econoom onbegrip over de in zijn ogen immense Britse misstap.

“De grootste bedreiging op dit moment voor jullie als ondernemers in de visserijsector is onzekerheid. Wordt het een zachte Brexit dan gaan we over op het Noorse model en dan vallen de gevolgen relatief mee.

Anders wordt het bij een harde Brexit, die dreigt als er eind maart 2019 geen deal is. Bedrijven gaan dan tot twintig procent meer import- en exporttarieven betalen, gecombineerd met tijdrovende douaneprocedures.”

Volksoproer

De oproep van Boonstra aan de Urker ondernemers is zich voor te bereiden op het slechtste scenario.

“Alleen als de Britten straks veel meer voor hun dagelijkse fish and chips moeten betalen mag je hopen op een volkoproer en een Bremain. Ga daar in je voorbereiding niet vanuit en kijk nu al waar je als bedrijf kwetsbaar bent wanneer het tot een Brexit komt. Op zoek gaan naar alternatieve toeleveranciers, handelspartners en afzetmarkten is daarbij belangrijk.”

Uitruil

Hendrik Romkes heeft daar als eigenaar van twee kotters al ervaring mee. “We zullen als Urker vissers nog meer innovatief moeten worden om de Brexit het hoofd te bieden. Aan de andere kant zijn de Britten ook afhankelijk van ons. Het Verenigd Koninkrijk exporteert de meeste vis die het vangt en consumeert vooral vis uit het buitenland. Daarin moet toch iets van uitruil mogelijk zijn. ” Hendrik Romkes spreekt daarnaast zijn vertrouwen in onze minister Carola Schouten uit.

ontbijtsessie urk brexit visserij