Sfeervolle vrolijke Regio Zwolle Dag in De Wolden

24 januari 2019
Door Harmieke Paters

De grote zaal van het recreatiepark De Westerbergen, Echten was op woensdag 23 januari bomvol. Door een dik pak sneeuw was de bosrijke omgeving van deze horecagelegenheid nog sfeervoller. Honderdvijftig afgevaardigden vanuit overheden, ondernemers en onderwijs uit Regio Zwolle kwamen bijeen om elkaar bij te praten over de ontwikkelingen van regionaal samenwerken.

De ochtend startte met een inleiding van prof.dr. Marcel Boogers over de kansen van regionaal samenwerken vanuit de lichte structuur die Regio Zwolle zo kenmerkt. Hij legde de situatie uit vanuit de termen samenleving, structuur en strategie. Daarna gingen Marcel Boogers en burgemeester Henk Jan Meijer (voorzitter Regio Zwolle) en burgemeester Roger de Groot met elkaar en de zaal hierover in gesprek.

Henk Jan Meijer: “Het was goed en interessant om bijna tien jaar Regio Zwolle tegen het licht van een theoretische beschouwing aan te houden in combinatie met de praktische ervaring die Boogers in huis heeft. Tegelijk is het een bevestiging dat we als Regio Zwolle prima bezig zijn om vanuit de nieuwe koers en de bijbehorende Nieuwe Agenda aan de slag te gaan.”

In het tweede deel van de ochtend hadden de deelnemers de keuze uit vijf workshops in twee rondes. De vijf opgaven - economie, menselijk kapitaal (human capital), leefomgeving, bereikbaarheid en energie - vanuit de Nieuwe Agenda stonden centraal. De geluiden hierover waren heel positief. Termen als interactief, inspirerend en leerzaam voerden de boventoon.

In de middag ging het gezelschap – verdeeld over drie bussen - ‘de hort op’. De gemeente De Wolden liet enkele van haar parels zien: Ruinen, Ruinerwold en de Wijk werden bezocht. Burgemeester Roger de Groot: “Wij hebben onze gasten kennis laten maken met onderscheidende dorpen en kernen die vol initiatieven zijn waarbij maatwerk de standaard is.”

Dagvoorzitter Danny Pol twitterde na afloop: “Meest opvallende aan de @RegioZwolle dag in @GemDeWolden: de vele lachende gezichten bij de deelnemende bestuurders, griffiers, gemeentesecretarissen en organiserende (red.) ambtenaren. Dat zegt heel veel over de onderlinge verhoudingen in dit succesvolle samenwerkingsverband #rzd”

Waar vind ik meer informatie?
Bijgaand de presentatie die prof. dr. Marcel Boogers gaf en linkjes naar artikelen die media geplaatst hebben over deze dag.

https://tinyurl.com/ya63jlmg (Dagblad van het Noorden)

https://de-wolden.nieuws.nl/nieuws/22146/de-wolden-trotse-gastheer-van-regio-zwolle/ (De Wolden Nieuws)

https://tinyurl.com/ybc79gaw (presentatie Marcel Boogers).

Foto's volgen binnenkort.