Regio Zwolle reikt hand uit naar 250 Britse bedrijven

29 januari 2019
Door Carla Dijkstra

De Regio Zwolle reikt gezamenlijk een hand uit naar 250 bedrijven gevestigd in Engeland, die een overstap naar Nederland overwegen: “Wij zijn dé beste keus voor bedrijven die de overstap overwegen” laat VNO-NCW Regio Zwolle voorzitter Laurens de Lange weten. Ook MKB Regio Zwolle maakt zich hard om de Regio Zwolle voor bedrijven uit Engeland op de kaart te zetten.

Britse bedrijven met open armen ontvangen

Donderdag werd door het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) bekend gemaakt dat maar liefst 250 bedrijven een overstap naar aanleiding van de naderende Brexit, naar Nederland overwegen. Tot grote vreugde van MKB Regio Zwolle: “we zijn erg blij als deze bedrijven voor de Regio Zwolle zouden kiezen. Dit is goed voor het MKB, innovatie én biedt nieuwe kansen voor de regio” deelt MKB Regio Zwolle voorzitter Jelle Weever.

Volgens VNO-NCW voorzitter Laurens de Lange is juist de mentaliteit van de Regio Zwolle wat het verschil maakt: “wij onderscheiden ons in het gemak van de overstap. Geen gedoe, maar juist veel samenwerking en veel hulp vanuit de overheid en bedrijven.”

Match tussen Britse bedrijven en de Regio Zwolle

De Britse bedrijven die de overstap overwegen naar Nederland, zijn voornamelijk actief in de gezondheidssector, creatieve industrie, financiële dienstverlening en logistiek. Sectoren die volgens overheid, ondernemers en belangenorganisaties goed in de Regio Zwolle passen.

“De combinatie van excellent onderwijs, een hoog arbeidsmoraal en lage grondprijzen, maakt van de Regio Zwolle de ideale vestigingsplek” laat MKB Regio Zwolle voorzitter Weever weten. VNO-NCW Regio Zwolle voorzitter De Lange ziet nog een duidelijk voordeel: “Door onze gunstige ligging ten opzicht van Amsterdam (1 uur) en Duitsland (binnen een half uur) is de Regio Zwolle dé ideale vestigingsplek.”

Zwolle groeiregio van Nederland

Dat de Regio Zwolle in trek is, werd afgelopen jaar nog bevestigd door een 2e plek in de lijst met groeiregio’s, gepubliceerd door Elsevier. Daarin werd duidelijk dat Zwolle na Amsterdam, de snelst groeiende regio van Nederland is.

In het afgelopen jaar is er de gezamenlijke ambitie van de Regio Zwolle sterk op de kaart gezet: de 4e economie van Nederland worden is het doel. Zwolle zet hiermee fors in op ‘squaring the triangle’ (artikel Financial Times, 13 december 2018) waarmee de regio de driehoek Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven wil open breken tot een vierkant, met Regio Zwolle als prominente economische speler in Nederland én Europa.