Netwerklunch Regio Zwolle en Emmen biedt potentie

8 april 2019
Door Harmieke Paters

Voorafgaand aan de met 3-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen FC Emmen op zondag 31 maart kwamen er in het MAC3PARK stadion vertegenwoordigers uit de regio’s Zwolle en Emmen bij elkaar voor een informele kennismaking en een netwerklunch. Onder anderen Fred Paling (voorzitter Raad van Bestuur UWV) en Jacco Vonhof (voorzitter MKB Nederland) deelden hun visie op de economische dynamiek en de vraag naar arbeidskrachten in Oost-Nederland.

 

Kennismaking

Dagvoorzitter Peter Korpershoek (manager sales & new business van Tielbeke) daagde de deelnemers uit om hun regio te promoten. Zo kennen we Emmen niet alleen van Wildlands Adventure Zoo, maar staat de regio ook bekend als de Dutch TechZone. In de Dutch TechZone werken overheden, ondernemers en onderwijsinstellingen samen om de maakindustrie en vakmanschap bloeiende te krijgen. Ook is de regio Emmen een belangrijke (logistieke) schakel naar Duitsland en het verdere (Europese) achterland. Zo bestudeert de terminal in Coevorden (de gemeente Coevorden is onderdeel van de Dutch TechZone) een spoorverbinding met China. Deze verbinding wordt de C2C genoemd, wat staat voor ‘Coevorden to China’.

 

Economische dynamiek

Aansluitend vond een tafelgesprek plaats met Fred Paling, Jacco Vonhof, Arjan Jansen (directeur Regio Zwolle United) en Peter Snijders, burgemeester Hardenberg. Snijders schetste de economische en infrastructurele ontwikkelingen die op beide regio’s afkomen. De regio’s zijn nauw met elkaar verbonden door de wegen A28 en A37, door de strategische ligging van de havens Port of Zwolle en de geografische ligging ten opzichte van het internationale achterland. De komende jaren hebben (infrastructurele) investeringen invloed op de versterking van deze corridorpositie. Zo levert de mogelijke verbreding van de sluizen bij Kornwerderzand (Afsluitdijk) alleen al drieduizend arbeidsplaatsen en 110 miljoen euro aan regionale investeringen op. Aan de ander zijde van de corridor heeft uitbreiding van de A37-E233 (richting het Duitse Cloppenburg) invloed op de bereikbaarheid en bedrijvigheid. Dit levert veel economische en internationale kansen op.

 

 

 

Uitdagingen arbeidsmarkt

Vonhof herkent als ondernemer en landelijk MKB-voorman de economische dynamiek in het oosten. Deze ontwikkelingen zijn goed voor het bedrijfsleven, maar ondernemers hebben daarbij ook uitdagingen, zoals het invullen van vacatures. Paling vertelde dat de werkloosheid momenteel historisch laag is (zo’n 3,5%). De ruimte op de arbeidsmarkt zit nog bij de mensen met verdere afstand tot de arbeidsmarkt. Het UWV en andere regionale partijen werken nauw samen om die groep mee te laten doen op de arbeidsmarkt. Ook kunnen regio’s elkaar onderling versterken. Zo is in Regio Zwolle logistiek een groeisector, daar zouden Emmen en Zwolle elkaar mogelijkerwijs kunnen helpen. Arjan Jansen haalde hierbij de metafoor van het voetbal aan. Overheden zijn verdedigers en maken beleid op de lange termijn. Ondernemers zijn aanvallers en kijken naar hun primaire bedrijfsvoering met als doel te scoren. “Het is aan ‘middenveldorganisaties’ om deze ambities aan elkaar te koppelen, zodat we een optimale tactiek krijgen om gezamenlijk de uitdagingen op de arbeidsmarkt aan te gaan. Met solide verdedigers, scorende aanvallers en verbindende middenvelders”, aldus Jansen.

 

Netwerken

Na het inhoudelijke programma zochten de deelnemers elkaar op om te netwerken tijdens een lunch. Na een voorbeschouwing op de wedstrijd door voormalig voetballer Dirk Marcellis, nam het gezelschap plaats op de tribune voor de wedstrijd PEC Zwolle – FC Emmen.