27 juni 2019: Symposium ‘Participatie in de digitale samenleving

28 mei 2019
Door Marnix Hersbach

De digitale samenleving doet steeds actiever mee in het democratische proces. Het laten participeren van de samenleving is voor gemeentes belangrijker dan ooit. Maar hoe bereiken zij de juiste inwoners? En hoe kunnen social media, big data en hightech daarbij een rol spelen? Het symposium ‘participatie in de digitale samenleving’ gaat daar dieper op in.

Het symposium is op 27 juni in de Grolsch Veste, als onderdeel van het tweedaagse NDIX-event ICT²

Meld je aan via deze link. Entree is gratis.

Het Saxion-lectoraat Smart Cities hield de afgelopen twee jaar een reeks participatietrajecten van gemeentes tegen het licht om te leren van wat goed ging en wat beter zou kunnen. In het onderzoek werkten Universiteit Twente, marktpartijen Both Social, Mark Verhijde Advies en Projecten en acht gemeentes mee.

Cases
In de gemeente Hoorn is bijvoorbeeld onderzocht of je social media kunt gebruiken als ‘de thermometer van de stad’. In Enschede kwam het dilemma aan de orde dat je als gemeente je burgers graag wil helpen bij het tegengaan van grondwater-overlast, terwijl je eigenlijk niet de probleemeigenaar bent. De samenleving gaat dat vanwege jouw ondersteuning wel denken. In Hengelo en Borne is gekeken naar digitale sociale netwerkkaarten en of je die in de tijd van AVG nog wel goed kunt maken. In Zwolle is onderzocht welke communicatie goed past bij big data die tot klimaatadaptatie moet leiden. In de provinciehoofdstad is ook gekeken naar nieuwe manieren om persoonsgegevens veilig en AVG-proof tot nut te laten zijn voor de individuele burger. In Hardenberg is met de vraag ‘waarom kom je na je studie terug naar Hardenberg’ een omweg bedacht op de vraag aan jongeren wat ze van de omgevingsvisie vinden.

Doorstart
Het symposium is niet alleen de afsluiting van het onderzoek, het moet tevens een doorstart worden. Zo kunnen deelnemers zich digitaal in een werkwerk laten opnemen en zodoende organisaties vinden die met vergelijkbare participatietrajecten bezig zijn. Tegelijk worden de resultaten van het onderzoek verwerkt in een
online toolbox die gemeentes kunnen gebruiken bij de invulling van nieuwe trajecten en de evaluatie van bestaande trajecten. Deze toolbox gaat ook gebruikt worden als lesmateriaal voor vervolgonderwijs op Saxion en UT.

Programma
Onderdeel van het symposium zijn lezingen, workshops en netwerkbijeenkomsten over hoe de overheid social media, big data en hightech kan inzetten voor participatie met de samenleving. De bezoeker ontmoet collega’s van andere gemeentes en maakt kennis met vergelijkbare participatietrajecten.

Het programma
10.30 – 12.00 uur     Keynote over ‘Participatie in de digitale samenleving’, over het veranderende participatieproces door digitalisering van de samenleving, met ruimte voor vragen en discussie.

13.00 – 15.00 uur     Via diverse korte workshops krijg je inzicht in het opzetten en uitvoeren van een participatieproces. Het digitale strategie canvas ligt daaraan ten grondslag.

15.30-16.30 uur        Ruimte voor netwerken, kans om te leren van andere projecten.

Via aanmelding ontstaan netwerken. Je vindt elkaar via de ‘social network’-kaart, gemaakt van de gegevens die je bij aanmelding kunt uploaden.
Doel is dat er netwerken ontstaan die voortduren na het symposium.