Estafettebijeenkomsten Regio Zwolle afgesloten met FinaleFestival

3 juli 2019
Door Harmieke Paters

De grote zaal van De Westerbergen in Echten stroomde vol met medewerkers van de 21 gemeenten. De Regio Zwolle Band met bandleden van voornamelijk de gemeente Dalfsen zorgde voor een muzikaal ontvangst. Het FinaleFestival op donderdag 27 juni was het slotstuk van de twintig estafettebijeenkomsten die Regio Zwolle heeft georganiseerd. Kees Praamstra, secretaris van Regio Zwolle heette iedereen hartelijk welkom: “Jullie zijn hier op een mooie finalebijeenkomst na een reeks van estafettebijeenkomsten in ruim een jaar tijd. We gingen kriskras door onze wonderschone, kleurrijke en veelzijdige Regio Zwolle. Tijdens de bijeenkomsten konden we volop kennis maken met elkaar en praatten we bij over de ontwikkelingen binnen en over Regio Zwolle. ”

Praamstra blikte terug op de estafettes en benadrukte onder meer het belang van dit soort verbindingsbijeenkomsten om het netwerk verder te verstevigen om kansen vanuit de Nieuwe Agenda goed te kunnen verzilveren. Manon de Caluwé van Common Eye nam vervolgens de ruim negentig aanwezige medewerkers mee in haar verhaal over de kunst en schoonheid van samenwerken. Uit de zaal kwam de reactie: “We werken samen op inhoud en niet op structuur. De gezamenlijke opgave verbindt.” De Caluwé gaf aan dat samenwerken vooral hot & happening is: “Je kunt er eigenlijk niet op tegen zijn, maar soms kan samenwerken ook ingewikkeld zijn.”

Na deze inleiding gingen de deelnemers een door Common Eye ontwikkeld netwerkleiderschapspel spelen. Door het beantwoorden  van stellingen kwamen mensen uit op hun voorkeursrol bij samenwerken: procesmanager, verkenner, strateeg of ontwikkelaar. Dit inzicht helpt om bij initiatieven je eigen rol en die van de ander sneller te zien zodat het samenwerken efficiënter en interessanter wordt.

 

Vanuit de kennis welke voorkeursrol iemand had, startten de keuzeworkshops over de vijf opgaven van de Nieuwe Agenda: economie, menselijk kapitaal, bereikbaarheid, leefomgeving en energie.

De middag werd afgesloten met een netwerkborrel waarbij de band opnieuw prachtige muziek en zang liet horen. De gasten ontvingen als dankjewel-cadeautje een iPad doekje en zes ansichtkaarten met de praatplaat ‘Dit doet Regio Zwolle’ om collega’s uit te nodigen met de tekst: ‘Een praatplaat over Regio Zwolle… dat nodigt uit voor een gesprek!’.

Regio Zwolle Bureau gaat samen met enkele collega’s van gemeenten nadenken over het vervolg van bijeenkomsten voor medewerkers. Een nieuwe ronde estafettes maar dan in een andere vorm? Ideeën? Meedenken? Mail naar regiozwolle@zwolle.nl. Ook als je meer wilt weten over het netwerkleiderschapspel horen we dat graag.

Fotocredits: Paul Scholten, gemeente Dalfsen