arrow left Terug

Regiovoorzitter Peter Snijders over de coronacrisis

19 maart 2020
| Door Carla Dijkstra

Update 3, 31 maart

Het pakket maatregelen vanuit het kabinet in de strijd tegen het coronavirus heeft een enorme impact op onze samenleving. Vrijwel het hele openbare leven is sinds half maart stilgelegd en de maatregelen gelden in ieder geval tot en met dinsdag 28 april. Bijeenkomsten die vergunningplichtig zijn mogen tot 1 juni niet gehouden mogen worden.

Het is een zeer ernstige situatie voor ons allemaal. Veel collega-burgemeesters van onze regiogemeenten steken hun inwoners een hart onder de riem waarbij een dringend beroep wordt gedaan om samen de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De maatregelen zijn nodig om uitputting van ons zorgstelsel te voorkomen. Het is ingrijpend en de situatie wijzigt per dag.

Ook heeft het effect op onze ondernemers. Regio Zwolle is een economische regio met een enorm aantal bedrijven: eenmanszaken, familiebedrijven en ondernemingen met wereldwijde vestigingen. We zien in de regio dat veel bedrijven en organisaties hun verantwoordelijkheid al nemen. Het is goed om te zien dat inwoners en bedrijven op die manier een bijdrage leveren. Toch moeten we met elkaar deze extra stap zetten omdat gezondheid het allerbelangrijkst is. We hebben iedereen hard nodig om dit virus een halt toe roepen.

Het kabinet heeft dinsdag 17 maart aangekondigd met een zeer omvangrijk maatregelenpakket te komen om onze economie zoveel mogelijk draaiend te houden. Dat is ook meer dan nodig. Ondernemers die door deze omstandigheden gedwongen thuis zitten, van klein tot groot, worden op deze wijze geholpen om deze moeilijke periode zo goed als mogelijk door te komen. Regio Zwolle heeft daar de afgelopen weken bij het kabinet op aangedrongen.

Inmiddels is vanuit de Economic Board Regio Zwolle het initiatief gestart om tot een regionale aanpak van de coronacrisis te komen met ook aandacht voor het economisch perspectief na de crisis. U leest binnenkort hier meer over op deze website.

Peter Snijders, voorzitter Regio Zwolle

Voor antwoord op de meest gestelde vragen kunt u kijken op www.rivm.nl en www.rijksoverheid.nl. Ondernemers kunnen onder meer terecht bij www.kvk.nl, www.mkbregiozwolle.nl en hun eigen gemeente.