arrow left Terug

Spoorzone belangrijke spil in en voor Regio Zwolle

9 juli 2020
| Door Regio Zwolle

‘Het stationsgebied van Zwolle is dé verborgen parel van Nederland’

Het stationsgebied in Zwolle is volop in beweging. Er wordt hard gewerkt om het station gereed te maken de toekomst. Ieder uur arriveren treinen uit acht richtingen. Het station is daarmee een spil in Regio Zwolle en in het Stedelijk Netwerk Nederland.

Het gebied rondom het station is een populaire plek om te wonen, te werken en te leren. De Spoorzone in Zwolle is de afgelopen jaren steeds meer ontdekt en zal de komende jaren doorgroeien naar een belangrijke hotspot in Nederland. De Spoorzone wordt het innovatiehart. Boordevol vernieuwing, slimme techniek, creativiteit en cultuur én meer dan drieduizend nieuwe duurzame woningen.

De ontwikkeling van de Spoorzone staat niet op zichzelf. Zwolle groeit flink, is populairder dan ooit en wordt gedragen door sterk ondernemerschap. De stad trekt volop bedrijven  én nieuwe bewoners uit heel Nederland aan. Met name de trek uit de Randstad naar Zwolle valt op.

Wonen en werken op de plek waar het gebeurt

Zwolle gaat het centrum met de oude binnenstad  en haar iconen uitbreiden met de nieuwe Spoorzone.  Hier woon en werk je op de plek waar het gebeurt. Uniek is de locatie van het Zwolse Spoorzonegebied: tussen de historische binnenstad én de prachtige natuur aan de IJssel, maar ook verbonden met het netwerk van steden in Nederland. Geen enkele Spoorzone in Nederland heeft zulke bijzondere buren. Dat maakt de Spoorzone van én voor Regio Zwolle tot een unieke plek.

Middelpunt van vernieuwing

Het grootste station van Regio Zwolle is het middelpunt van vernieuwing. Een broedplaats voor de maakindustrie, creatieve sector en innovaties op het gebied van klimaatadaptatie. Er komt nog meer ruimte voor iedereen die innoveert, onderneemt, creëert en leert. De Spoorzone is dé plek in de Regio Zwolle voor impact makers.

Zo is Perron038 een nieuwe hotspot op het gebied van slimme maakindustrie. Waar vroeger de treinwagons werden schoongemaakt, werken specialisten en studenten nu samen aan innovaties. Iets verderop is Brainz, hier werken onderwijs, overheden en organisaties samen aan allerlei maatschappelijk thema’s. En is er een bijzondere community van jonge creatieve makers die samen wonen én werken in het Kattegat.

Extra woningen

De Spoorzone is de afgelopen jaren door steeds meer mensen gevonden als de ideale woonplek. Een thuis waar je letterlijk alle kanten op kunt, maar waar het ook heerlijk is om te zijn. De komende jaren wordt de Spoorzone voor meer mensen een thuis. Er komen duizenden duurzame woningen bij voor iedereen die graag in het levendige centrum wil wonen. En natuurlijk ook plekken om elkaar te ontmoeten, samen te sporten, een drankje te drinken of te ontspannen. Alles wordt gemixt in de Spoorzone.

Regio Deal

Samenwerken en groeien, elkaar wat gunnen en het elkaar kennen zijn belangrijke waarden in Regio Zwolle. In Zwolle is het logisch dat ondernemers, organisaties, onderwijs, inwoners, locale overheden én het Rijk samen bouwen aan de toekomst van dit belangrijk innovatiedistrict, onder meer via het investeringsprogramma Regio Deal Regio Zwolle.

Bij alle investeringen in de Spoorzone, dus ook die buiten de Regio Deal, zijn (experimenten met) innovatieve klimaatadaptieve oplossingen, circulair bouwen, natuurinclusiviteit en duurzame energie onderdeel van de opgave voor bebouwing en openbare ruimte.