arrow left Terug

Expat Center East Netherlands opent deuren

26 augustus 2020
| Door Carla Dijkstra

‘Vraagbaak voor bedrijven, internationale medewerkers en studenten’

Medewerkers en studenten van internationaal georiënteerde bedrijven in de 22 gemeenten van Regio Zwolle kunnen voor vragen en advies terecht bij het Expat Center East Netherlands. Dit nieuwe dienstverleningspunt opent op 1 september haar balie in het Stadskantoor in Zwolle. “Een mooi initiatief dat past bij de groeiende internationalisering die Regio Zwolle nastreeft. Makkelijker je weg weten te vinden als ondernemer of medewerker in een vreemde omgeving, is uitnodigend”, aldus René de Heer, wethouder Zwolle en voorzitter Human Capital Agenda Regio Zwolle.

Vestigingsklimaat versterken

Regio Zwolle is een van de sterkste en meest innovatieve economische regio’s van Nederland. Bij een verdere groei past ook een sterke profilering buiten de landsgrenzen en een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor internationale bedrijven en instellingen. De vestiging van een Expat Center in deze regio, waar (tijdelijke) internationale medewerkers en studenten terecht kunnen voor allerlei diensten, kan daaraan een belangrijke bijdrage leveren.

Wegwijs maken

De medewerkers en studenten die van buiten Nederland voor kortere of langere tijd in Regio Zwolle komen werken of studeren komen in een voor hen (en soms ook hun gezinsleden) totaal vreemde omgeving. Ze spreken de taal niet, hebben nog geen netwerk en zijn voor al hun vragen en wensen op derden aangewezen. Zij kunnen dus wel wat ondersteuning gebruiken. Een aantal bedrijven of onderwijsinstellingen begeleidt deze medewerkers zelf, anderen kunnen nu terecht bij het Expat Center East Netherlands. De toename van het aantal internationale medewerkers en studenten  in Regio Zwolle maakt dat het tijd is voor het openen van een eigen Expat Center. De dienstverlening richt zich op officiële en praktische zaken als het helpen bij vragen over inschrijving, werkvergunningen, huisvesting, gezondheidszorg en verzekeringen. Daarnaast wordt er samengewerkt met lokale partijen voor sociale activiteiten en taaltraining.

Provincie financiert

Het Expat Center wordt deels gefinancierd door de provincie Overijssel. Onderzocht wordt of bedrijven die vaak gebruik gaan maken van de dienstverlening een bijdrage kunnen gaan leveren. De gemeente Zwolle ontvangt voor de vestiging van de balie in het Stadskantoor een bijdrage van de provincie en daarmee verloopt de dienstverlening voor de gemeente kostenneutraal.