arrow left Terug

Midden- en kleinbedrijf en familiebedrijven in Oost-Nederland belangrijk in herstel uit de coronacrisis

19 november 2020
| Door Regio Zwolle

Voor het economisch herstel uit de coronacrisis is in Oost Nederland de kracht van het midden- en kleinbedrijf (mkb) en familiebedrijven van groot belang. Samen met regionale kennisinstellingen en overheden  zorgen zij voor snelle innovaties. Het mkb en familiebedrijven zijn de economische motor van Oost-Nederland; ze zorgen voor zeven op de tien banen in het bedrijfsleven.  De provincies en regio’s in Oost Nederland willen die kracht van het mkb benutten. Landelijke innovatieprogramma’s kunnen hier beter op inspelen door hun strategie en uitvoeringsmiddelen beter toe te spitsen op de kracht van het mkb. Daarbij moeten ook de kansen die Europa biedt op het gebied van innovatie, digitalisering en de Green Deal door het mkb optimaal kunnen worden benut.

Voorzitter Regio Zwolle Peter Snijders: “Wat dit landsdeel kenmerkt, is het grote aantal mkb-ers en de vele toegewijde familiebedrijven. Dat zie ik als een kracht. Die ondernemers hebben iets met de regio en zij laten ook nu, in deze moeilijke tijden, zien dat ze iets extra’s willen doen. Dat vind ik heel bijzonder. Zij  zijn de belangrijke dragers van een nieuwe economie die klimaatneutraal, circulair en inclusief is.”

“De kracht van het mkb in Oost-Nederland is groot. Zij zetten kennis en innovatie razendsnel om in producten en verdienmodellen. Tijdens de coronacrisis heeft het mkb in Oost-Nederland laten zien hoe zij snel kunnen reageren op de plotselinge vraag naar beademingsapparatuur, mondkapjes, testcapaciteit voor corona-app en corona-sneltests.  Daarbij maken ze ook gebruik van de Oost-Nederlandse kennisinstituten met hun toonaangevende landbouw-, voedsel- en medische -technologie. Deze kennisinstituten spelen wereldwijd in de ‘Champions League’ op hun vakgebieden, aldus gedeputeerde Eddy van Hijum voor economie in Overijssel.

Landelijke innovatieprogramma’s
Ook de landelijke innovatieprogramma’s zouden de kracht van het mkb meer moeten benutten. “De mkb-sector in Oost-Nederland valt op door de vele en goede onderlinge contacten, waardoor zij snel samenwerken met veel verschillende bedrijven en onderwijsinstellingen. Het gaat vaak om kennisintensieve bedrijven. Dat leidt tot werkgelegenheid en inkomsten in onze regio, én ook tot bijzondere innovaties. Benut die kracht van het mkb voor heel Nederland”,  aldus Christianne van der Wal, Gelders gedeputeerde Economie en Innovatie.

Leven Lang Ontwikkelen
De coronacrisis zet de arbeidsmarkt op scherp. Ook binnen het mkb geldt dat een leven lang ontwikkelen nu belangrijker is dan ooit. Werk wordt vaker digitaal uitgevoerd, er komen nieuwe banen bij en er verdwijnen banen. De regio’s in Oost-Nederland vinden participatie belangrijk en zijn bewezen succesvol in het begeleiden van mensen (van werk) naar werk. Zij roepen Den Haag op om bij het herstel van de arbeidsmarkt gebruik te maken van en aan te sluiten op de bestaande aanpak, netwerken en scholingsfondsen in de regio.

“Slim benutten”
Deze gezamenlijke oproep aan het Rijk maakt deel uit van de campagne Nederland Slim Benutten, waarmee alle politieke partijen worden aangespoord om gebruik te maken van de Kracht van Oost. De campagne is een initiatief van de provincies Gelderland en Overijssel, de Regio Food Valley, Cleantech Regio, Regio Arnhem-Nijmegen, Regio Achterhoek, Fruitdelta Rivierenland, Veluwe, Regio Twente en Regio Zwolle. De campagne wordt daarnaast gesteund door de Economic Boards in Oost-Nederland. In onderstaande video wordt dit nog eens onderstreept hoe sterk het mkb is in Oost-Nederland.

Daarnaast staan op nederlandslimbenutten.nl  verschillende korte video´s van familiebedrijven of bedrijven in het mkb die een oproep aan Den Haag wat zij en hun branche toevoegen aan de regio´s in Oost-Nederland en heel Nederland.

Videoboodschap