arrow left Terug

Regio Zwolle voorop als belangrijke economische motor

17 februari 2021
| Door Regio Zwolle

De Kracht van Oost – De Nederlandse economie kantelt

Van ‘gedooggebied’ tot serieus te nemen speler: Oost-Nederland drukt een steeds grotere stempel op de economie. Kansen te over, vooral in de voedingsindustrie. Dit landsdeel kan zelfs dé voortrekker zijn als het gaat om het voeden van wereldwijd 10 miljard mensen in 2050. “Je moet groot durven denken”, aldus Otto Raspe van RaboResearch in De Stentor van 13 februari 2021. Hij deed samen met andere wetenschappers onderzoek naar de kracht van de ruimtelijk-economische structuur van Oost-Nederland en in hoeverre deze toekomstbestendig is. Het onderzoek belicht de veerkracht van de economie op lange termijn, zonder de impact van de huidige coronacrisis te negeren. Het onderzoeken en deelrapporten kunt u hier te downloaden. In De Stentor gaf Raspe aan dat vooral regio’s rond Foodvalley (Ede-Wageningen), Veluwe en Zwolle ‘belangrijke motoren in onze economie’ zijn. Met Regio Zwolle – de stad zelf en 21 gemeenten eromheen – voorop.

Voorzitter Peter Snijders van Regio Zwolle is verheugd en herkent de kracht van zijn regio in het opgeleverde onderzoek: “Hierin wordt onze regio geduid als regio die het grootste vermogen in de groeispurt levert van Oost-Nederland. Dat is een compliment aan het bedrijfsleven en de mensen die zich hard maken voor onze regio.”

Raspe zei eerder al dat Regio Zwolle niet alleen profiteert van het overkoken van de Randstad, maar ook hoog scoort op een attractief woonklimaat. Dit bleek ook weer uit de Regio Zwolle Monitor die in december gepresenteerd werd op het Regio Zwolle Congres. Daarin bleek daarentegen ook dat Regio Zwolle net als de rest van Nederland kan rekenen op een economische krimp van minimaal 5 procent.

Slim benutten
De Kracht van Oost vormt een bouwsteen voor de campagne Nederland Slim Benutten, waarmee alle politieke partijen worden aangespoord om gebruik te maken van de Kracht van Oost. De campagne is een initiatief van de provincies Gelderland en Overijssel, de Regio Food Valley, Cleantech Regio, Regio Arnhem-Nijmegen, Regio Achterhoek, Fruitdelta Rivierenland, Veluwe, Regio Twente en Regio Zwolle. De campagne wordt daarnaast gesteund door de Economic Boards in Oost-Nederland.

Raspe deed samen met andere wetenschappers onderzoek naar de kracht van de ruimtelijk-economische structuur van Oost Nederland en in hoeverre is deze toekomstbestendig? Het onderzoek belicht de veerkracht van de economie op lange termijn, zonder de impact van de huidige coronacrisis te negeren.