arrow left Terug

Prinsjesdagcongres op unieke locatie in de regio

22 september 2021
| Door Regio Zwolle

In goede sfeer kwamen ruim tachtig ondernemers en bestuurders bij elkaar in een tot congreszaal omgetoverd magazijn bij Duntep Chalet in Staphorst. Een unieke locatie om met elkaar in gesprek te gaan over de verwachte economische trends verwoord in de Miljoenennota onder leiding van gastheer René de Heer, wethouder Zwolle en voorzitter Human Capital Agenda. Medewerking werd verleend door Jan ten Kate, burgemeester Staphorst, Marcel Klok, senior econoom bij ING, vier jongeren van het Britten Jeugd Strijkorkest, Jan Hofstede van Duntep en drie andere ondernemers uit Staphorst en omgeving, en de ‘economische’ voorzitters uit de regio.

Regionale samenwerking is belangrijk
Het congres startte met een tweegesprek tussen gastheer René de Heer en Jan ten Kate. Ten Kate is sinds mei burgemeester: “Staphorst is een sterke economische gemeente met ondernemers die over de gemeentegrens heen kijken en vaak regionaal, landelijk en of zelfs internationaal werken. Regionale initiatieven zijn dan ook ontzettend belangrijk voor ons als gemeente. We brengen veel - letterlijk en figuurlijk - en vinden bijvoorbeeld de ontwikkelingen vanuit de opgave bereikbaarheid belangrijk. Voor onze inwoners en ondernemers. Denk bijvoorbeeld aan de A28.”

Economisch bijna op hetzelfde niveau als voor corona
Marcel Klok, senior econoom bij ING, gaf vervolgens een toelichting over hoe de landelijke economie ervoor staat en hoe dat regionaal is. Ook gaf hij uitleg over een aantal thema’s die benoemd zijn in de Miljoenennota zoals de terugdringing van de CO2-uitstoot. “Het gaat goed met de Nederlandse economie, zeker in vergelijking met de andere landen in de eurozone. De meeste regio’s in Nederland zitten weer op of boven pre-crisisniveau, maar Regio Zwolle in haar geheel nog nipt niet, hoewel dat per subregio wel wat verschilt. Het heeft te maken met de samenstelling van de economie in Regio Zwolle die een aantal sectoren kent die relatief zwaarder getroffen zijn in vergelijking met de rest van Nederland", aldus Klok ‘de huiseconoom van Regio Zwolle’.

Marcel Klok

 

Muzikale talenten
Voor muziek zorgden jongeren van het Britten Jeugd Strijkorkest dat regionale talenten opleidt naar een hoger niveau. Het gehoor was onder de indruk van de prestaties van Raïsa Ploeg viool (17), Anna- Stasia Ploeg viool (13), Silke Veldman altviool (18) en Stacik Ploeg cello (15) die twee klassieke stukken speelden.

 

Afstand kleiner, grotere markt
Na het culturele intermezzo ging René de Heer in gesprek over de impact van corona op de ondernemers Dennis Eggen van Koggel Events uit Rouveen,  Hendrik Bloemert van Bloemert ICT uit Staphorst met ook een vestiging in Amsterdam, Jan Hofstede van Duntep Chalet en Heleen Wildvank van het familiebedrijf Roestvaststaal Nieuwleusen. René de Heer: “De rode draad uit deze ervaringsverhalen is dat veel van de geleverde diensten net zo goed digitaal kunnen, waardoor de afstand is verkleind en de markt, het afzetgebied, is vergroot. De coronaregels hebben ook kansen gebracht en het is mooi om te zien dat ondernemers telkens gekeken hebben wat er nog wel kan, wat je wel kunt veranderen ondanks een lockdown.”

 

Flexibiliteit
Tot slot kwamen Trudy Huisman, voorzitter Economic Board Regio Zwolle, Laurens de Lange van VNO-NCW regio Zwolle en Jelle Weever van MKB-Nederland Regio Zwolle aan het woord. De voorzitters beaamden dat corona hen ook wat gebracht had, ondanks alle zorgen. De Heer concludeerde: “Ondernemers en gemeenten hebben geleerd om nog makkelijker samen te werken. Een voorbeeld hiervan was de Regio Zwolle Brigade die vorig jaar maart in no time werd ingericht voor en door ondernemers in samenwerking met de overheid.” Verder benadrukte Trudy Huisman dat flexibiliteit belangrijk is voor een sterke regio. Niet teveel laten leiden door regels, maar ook durven om buiten de lijntjes te kleuren.”

De deelnemers werden aan het eind van het congres uitgenodigd voor een rondleiding door de bedrijfshallen van Duntep. Daar werd flink gebruik van gemaakt.

Ondernemer en starter van het jaar
Tradities zijn om ervan af te wijken, dit keer was er geen bekendmaking van namenlijsten van ondernemers en starters van het jaar. “Wel is het nog mogelijk dat gemeenten namen doorgeven van bedrijven die volgens hen hiervoor in aanmerking komen”, aldus de gastheer van het Prinsjesdagcongres. Bedrijfsnamen kunnen voor vrijdag 1 oktober gemaild worden naar regiozwolle@zwolle.nl ter attentie van Lars Kemper, trainee Economie.

De opgenomen bijdrage van Marcel Klok en zijn powerpointpresentatie zijn op te vragen via regiozwolle@zwolle.nl.