arrow left Terug

Innovatieve verbinders ontmoeten elkaar bij PEC Zwolle – Sparta Rotterdam

29 september 2021
| Door Regio Zwolle

Waarom is het belangrijk om in Regio Zwolle samen te werken op het gebied van innovatie? Hoe kunnen de regio en het Rijk de krachten bundelen? Dit thema stond centraal in het Clubhuis Regio Zwolle tijdens een regiobijeenkomst met innovatiecentra en -hubs uit Regio Zwolle. De ontmoeting vond plaats voorafgaand aan de wedstrijd tussen het vermakelijke duel tussen PEC Zwolle en Sparta Rotterdam.

De bijeenkomst was een initiatief van Kennispoort Regio Zwolle en Regio Zwolle United en had als doel om innovatieve verbinders te inspireren en met elkaar in contact te brengen. Na een warm welkom door Netty Wakker (Kennispoort Regio Zwolle) en Eilt Staal (Regio Zwolle United) gaven Annelieke van der Giessen en Justien Dingelstad (Adviesraad voor Wetenschap, Technologie en Innovatie) een inspirerende presentatie over het adviesrapport ‘Samen de lat hoog leggen’. De avond stond onder leiding van dagvoorzitter Boudewijn Koops.

Innovatieve verbinders in de regio
Regio Zwolle kent een groot aantal ‘innovatieve verbinders’: unieke innovatiecentra en -hubs waar door ondernemers, onderwijsinstellingen en overheden wordt samengewerkt. Voorbeelden zijn het Polymer Science Park, Perron 038, Innovatiecluster Noordoostpolder, Future Farm, IQ Boulevard, The Green East en vele andere waardevolle hotspots. Samen zijn zij verbindende factoren in een ecosysteem voor innovatie, technologie en welvaart.

AWTI daagt Regio Zwolle uit
Nederland staat voor grote transities naar een groene, duurzame, digitale en inclusieve economie. Innovatie is hierin cruciaal. Innoveren gebeurt in de regio: dáár vinden bedrijven, wetenschappers, talent en maatschappelijke organisaties elkaar, ontstaan nieuwe initiatieven en zijn er kansen voor vernieuwing. In het adviesrapport ‘Samen de lat hoog leggen’ geeft de AWTI aan wat het rijk kan doen om de innovatiekracht van Nederland als geheel te versterken door bij te dragen aan de innovatiekracht van elke regio.

Het AWTI daagde de deelnemers o.a. uit om de krachten te bundelen, een onderscheidend innovatieprofiel te kiezen op basis van de kernkwaliteiten van de eigen regio en om niet opnieuw het wiel uit te vinden door kennis en expertise te benutten van andere regio’s.

Verbinden en aanschouwen
Na de presentatie gingen de deelnemers van de bijeenkomst gericht netwerken aan de hand van een aantal vragen over het adviesrapport. De input van de deelnemers werd door het AWTI meegenomen voor haar advisering. Aansluitend verplaatste het gezelschap zich naar de hoofdtribune voor de spannende wedstrijd tussen PEC Zwolle en Sparta Rotterdam, die in een vermakelijke 1-1 eindigde.

Foto's: Theo Smits