arrow left Terug

Ruim veertig internationale onderzoekers in de regio voor kennisuitwisseling over klimaat

30 september 2021
| Door Regio Zwolle

Regio Zwolle is interessant gebied voor internationale wetenschappers  

Een groep van ruim veertig internationale onderzoekers verbonden aan het zogeheten ‘4TU Centre for Resilience Engineering’ ontmoet vandaag en morgen de Climate Campus en een afvaardiging van Regio Zwolle in Zwolle. 4TU Centre for Resilience Engineering’ is een samenwerkingsverband van de vier technische universiteiten in ons land. De onderzoekers buigen zich gedurende deze twee dagen onder meer over twee vraagstukken: hoe Regio Zwolle zich verder kan ontwikkelen in het teken van klimaatverandering en hoe de regio klimaatadaptatie leidend kan maken bij alle ontwikkelingen in de 22 gemeenten van Regio Zwolle. Regio Zwolle is een interessant gebied voor internationale wetenschappers.  De verwachting is dat de status van Regio Zwolle NOVI-gebied vaker bezoeken van (inter)nationale delegaties aantrekt.

Klimaatexcursie
De onderzoekers maken op vrijdagochtend 1 oktober een boot- en fietstocht door Zwolle. Hierbij worden zij rondgeleid door klimaatexperts van ingenieursbureaus Royal HaskoningDHV, Arcadis en stedenbouwkundige Henk Snel van gemeente Zwolle. Deze klimaattoer voert langs interessante klimaatprojecten, zoals de Spoorzone Regio Zwolle, bij de herinrichting ook ingericht als superspons, en het klimaatbestendig Kraanbolwerk.

Experimenteergebied voor aanpassen aan klimaat
Het bezoek sluit goed aan bij de status van Regio Zwolle als NOVI-gebied. In juni heeft het Rijk de regio deze status aangewezen. Dat betekent dat de regio een speciale status heeft in de Nationale Omgevingsvisie en is daarmee de komende jaren een experimenteergebied op het gebied van klimaatadaptie en water. De regio gaat hiermee aan de slag vanuit de ambitie om te komen tot een klimaatbestendige groeiregio. Hierin zijn klimaatadaptatie en water leidend voor ontwikkelingen op het op het gebied van woningbouw, infrastructuur, agrarische bedrijvigheid en sociaaleconomisch.

De ervaring die we de komende jaren opdoen, leveren inzichten op die regio, Nederland en daarbuiten kunnen helpen bij het ontwikkelen van veerkracht en toekomstbestendigheid op het gebied van klimaatadaptie en hoe om te gaan met water.