arrow left Terug

Regiovoorzitter Peter Snijders roept op voorbij de coronacrisis te kijken

16 december 2021
| Door Regio Zwolle

Regiorede in het teken van ‘hoop’ en ‘winst voor later’

Tijdens het tiende Regio Zwolle Congres voor ondernemers sprak regiovoorzitter Peter Snijders traditiegetrouw zijn regiorede uit. De toespraak sloot aan bij het congresthema’s ‘winst voor later’ en ‘hoop’. Rapper Luc van Fakkelteit leidde al rappend de regiorede. Daarop reageerde Snijders: “Hoe mooi zou het zijn als je een lied maakt ‘Regio Zwolle gaat naar voren, Regio Zwolle in ons hart’?” 

In zijn toespraak benadrukte Snijders dat - ondanks de coronacrisis - de cijfers uit de jaarlijkse Regio Zwolle Monitor ons leren dat we het economisch gezien als regio goed doen. “Mede door de diversiteit van sectoren verwachten we zelfs een relatief grote groei dit jaar. Het tekent de weerbaarheid van u allen, ondanks dat het absoluut niet makkelijk is met alle coronamaatregelen. En zeker voor sectoren als de horeca en de reisbranche. Veel sterkte gewenst!”

Snijders vervolgt: “Wat steeds belangrijker wordt voor onze regio is dat groei hand in hand gaat met versterking van de brede welvaart. Misschien wel juist door de coronasituatie. Een economie waarin de mens centraal staat.”

De regiovoorzitter nam zijn gehoor mee om ook voorbij de coronacrisis te kijken vanuit hoop: “Dat hebben we nodig om te kunnen veranderen en wendbaar te blijven. De focus te verschuiven naar de langere termijn. Zo staan we als regio voor grote uitdagingen, zoals klimaatverandering, digitalisering, woningkrapte en het stikstofvraagstuk. Op de schaal van onze regio kunnen we veel aan, en ik durf te stellen dat we een voorbeeld voor heel Nederland zijn. Hier creëren we oplossingen waar heel Nederland wat aanheeft. Dat hebben we dit voorjaar aan de informateurs van het nieuwe kabinet laten weten.”

Ook benadrukte hij dat we in de regio samen hard aan een toekomstbestendige en inclusieve arbeidsmarkt werken. Gericht op beschikbaarheid, wendbaarheid en weerbaarheid van mensen. Ieders talent telt. “Hoe we dat doen, valt landelijk op.”

Na de toelichting op enkele voorbeelden van een succesvolle samenwerking tussen het Rijk en de regio op bijvoorbeeld het gebied van brede welvaart (Regio Deal Regio Zwolle) en klimaat (‘NOVI gebied Regio Zwolle als klimaatbestendige groeiregio’) sloot Peter Snijders af. Dat deed hij met de oproep aan ondernemers de samenwerking op te zoeken, kansen te pakken die de regio biedt. “Laten we samen gaan voor winst voor later!”

20211209 Regiorede Peter Snijders Regio Zwolle Congres