arrow left Terug

Regio Zwolle en Noord-Nederland zetten druk op kabinet: pak nu door met aanpak bestaand spoor Randstad – Zwolle – Noord-Nederland

14 oktober 2022
| Door Tetske Alferink

Meppel – 14 oktober 2022 – Kamerleden, vertegenwoordigers van ministeries, NS, ProRail, burgemeesters, wethouders en ondernemers waren vandaag in Meppel bijeen om te praten over de toekomst van het spoor. Zij stapten met behulp van virtual reality brillen op de trein van Zwolle naar Noord-Nederland om te zien en ervaren welke investeringen op korte termijn nodig zijn op de bestaande spoorverbinding van de Randstad via Zwolle naar Noord-Nederland. Tijdens de virtuele rit hadden zij een eersteklas uitzicht op het spoor. ‘Onderweg’ kregen de aanwezigen, terwijl de trein bij stations en overwegen even stopte, uitleg over de belangrijke bijdrage van deze spoorverbinding aan de regionale economie, arbeidsmarkt, woningbouw en regionale mobiliteitstransitie.

Belangrijk knooppunt
“Hier in Meppel komen alle treinreizigers uit Friesland en Groningen samen die verder het land in reizen en vice versa’, aldus Richard Korteland, vice-voorzitter van Regio Zwolle. “Per dag profiteren ruim 75.000 reizigers van deze verbinding. Het is een van de meest intensief gebruikte sporen van Nederland. De mobiliteit, ook in dit deel van Nederland, groeit en de urgentie om dit zonder CO2-uitstoot te doen neemt toe.” De komende jaren worden veel woningen gebouwd rond stationslocaties langs de spoorverbinding vanuit de Randstad, via Zwolle naar Noord-Nederland. Korteland: “Die groei moet op een goede manier opgevangen worden”.

Een investering in de bestaande spoorverbinding Randstad – Zwolle – Noord Nederland zorgt voor versterking van de robuustheid van het spoor én reistijdverkorting. Nu investeren in het bestaand spoornetwerk werpt op korte en lange termijn vruchten af: een snelle verbetering van de treinbereikbaarheid van Regio Zwolle en Noord-Nederland, stabiele duurzame mobiliteitsoplossing en een bijdrage aan de urgente woningbouwopgave waar Nederland voor staat.

De spoorverbinding Randstad – Zwolle – Noord Nederland is door de flessenhals tussen Zwolle en Meppel en de vele gelijkvloerse spoorwegovergangen kwetsbaar. Dit leidt tot veel verstoringen en vertragingen van het treinverkeer, een verminderde bereikbaarheid van het Noorden van Nederland per trein en een lange reistijd.

Richard Korteland: “Een vierde perronspoor in Meppel helpt om meer treinen te verwerken en maakt de verbinding minder kwetsbaar. Dit extra spoor maakt het mogelijk om 4 in plaats van 2 intercity’s per uur te laten rijden tussen Meppel en Groningen, met mogelijk een extra stop in Hoogeveen.”

Regionale impact
De investeringen in het spoor werken door in de hele regio. Een robuuster spoor leidt tot  meer duurzame mobiliteit, een grotere doorstroom en aansluiting op andere modaliteiten. Treinreizen wordt namelijk aantrekkelijker voor studenten, forenzen en toeristen. Dit is belangrijk voor onze regionale economie, arbeidsmarkt en de urgente woningbouwopgave.

Hoog op de agenda
De ochtend werd afgesloten met een oproep aan de staatssecretaris en Kamerleden om het verbeteren van het bestaand spoornetwerk van de Randstad, via Zwolle naar Noord-Nederland hoog op de politieke agenda te zetten. Er is een brede coalitie van lokale en regionale overheden, het bedrijfsleven en anderen die samen het belang van een snelle aanpak van deze verbinding erkent en onder de aandacht blijft brengen.