arrow left Terug

Sein op groen voor grensoverschrijdende treinverbinding

14 november 2022
| Door Tetske Alferink

30 miljoen voor spoor Zwolle – Twente – Münster
Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) reserveert 30 miljoen euro voor de verbetering van het spoor tussen Zwolle, Twente en Münster.

Belangrijke schakel in grensoverschrijdend spoor
De spoorlijn tussen Zwolle, Twente en Münster is een belangrijke schakel in het grensoverschrijdend treinverkeer tussen Nederland en Duitsland. Op dit moment rijden er nog dieseltreinen tussen Enschede en Duitsland. In Duitsland wil men in 2028 de dieseltreinen vervangen door elektrische treinen. Als Nederland hierin niet volgt, stopt in 2028 de treindienst. Daarom krijgt ProRail opdracht om elektrificatie van het spoor tussen Enschede en Gronau te verkennen. Ook worden de stootblokken op station Enschede weggehaald zodat een binnenkomende Duitse trein direct door kan rijden. Het Rijk reserveert 30 miljoen euro om mee te betalen aan de elektrificatie.

Elektrificatie spoor
Het geld wordt geïnvesteerd in de elektrificatie van het tracé tussen Enschede en de Duitse grens. Met het aanpassen van het spoor kunnen reizigers vanuit Zwolle, via Twente, straks gemakkelijker over de grens reizen.

Martijn Dadema, voorzitter van de tafel bereikbaarheid van Regio Zwolle en burgemeester van Raalte: “Met deze treinverbinding verbind je drie groeiregio’s met hoogwaardig vervoer. In onze grensregio wonen, werken en recreëren we zonder echt grensbesef. Door over de grenzen heen te kijken en de verbinding met Duitsland te verbeteren, benutten we kansen. Forenzen die voor hun werk of opleiding tussen Nederland en Duitsland heen en weer reizen, gaan hiervan profiteren. Daarnaast is het een mooie ontwikkeling voor de economie en voor uitwisseling in onderwijs en cultuur.”

Regiovoorzitter Peter Snijders vult aan: “Het is goed dat er nu overeenstemming is over een dossier dat cruciaal is voor het personenverkeer tussen Zwolle en Múnster. Met relatief simpele ingrepen kan een al lang bestaand knelpunt in het grensverkeer eindelijk worden opgelost. Met alle voordelen van dien voor de treinreiziger. En met alle voordelen voor de economische ontwikkeling, werkgelegenheid en kennisuitwisseling in dit gebied. Regio Zwolle heeft jaren voor deze spoorverbetering gepleit samen met de provincie Overijssel, Twente Board en de EUREGIO. Deze doorbraak is een beloning voor dit harde werk.”