arrow left Terug

Watergezant Henk Ovink krijgt kippenvel van oplossingen kinderen voor waterproblematiek

14 december 2022
| Door Tetske Alferink

Drollenbootje “PUF” is de oplossing voor het klimaatprobleem. Kinderen komen met oplossingen voor te veel, te weinig en te vies water!

Op de startbijeenkomst van NOVI afgelopen voorjaar ging Henk Ovink, Nederlands eerste watergezant, op bezoek bij Kwadraat A van basisschool De Akker in Meppel. Hij vroeg de kinderen toen om op zoek te gaan naar oplossingen te zoeken voor te veel, te weinig en te vies water. Henk beloofde de kinderen terug te komen om te kijken welke oplossingen ze hadden bedacht.

Wat kinderen zien
Op 24 november kwam Henk weer in de klas. Allereerst nam hij ruim de tijd om met de kinderen te praten over de klimaattop in Egypte, welke afspraken daar zijn gemaakt en wat zijn werk precies inhoudt. Hij vroeg, wat de kinderen merken van te veel, te weinig en te vies water. De kinderen zien in hun omgeving dat het niet vanzelfsprekend is, dat er altijd genoeg water is. “Deze zomer mochten we geen water gebruiken voor het zwembadje”. Kinderen die op vakantie waren dicht bij de overstromingen in Limburg en zagen welke gevolgen deze hadden.

Onderzoek en oplossingen bedenken
Samen met Gooitske Zijlstra en Linda Nugter zijn de kinderen in de stromende regen naar verschillende locaties in Meppel geweest om onderzoek uit te voeren naar te veel, te weinig en te vies water. De kinderen hebben hard gewerkt, gedacht en gebrainstormd om oplossingen te bedenken voor dit probleem. Tijdens het bezoek van Henk presenteerden de kinderen hun oplossingen voor te veel, te weinig en te vies water aan Henk Ovink. Van een waterspuwende olifant, drollenbootje PUF die scheetjes activeren, tot een afvaleend in koepels….. verschillende oplossingen kwamen voorbij. Al deze oplossingen zijn gevangen in een tekening gemaakt door Jerry van der Bol.  Henk schreef mee met de oplossingen die de kinderen voorstelde en stelde kritische vragen over de gepresenteerde oplossingen.

Na vier presentaties gegeven door de kinderen reageerde Henk: “Ik krijg kippenvel. Er zijn veel problemen in de wereld door te weinig, te vies  en te veel water. Op de klimaattop in Egypte heb ik veel gepraat met mensen over deze problemen. Ik hoop mensen over de hele wereld te inspireren door deze ideeën die jullie hebben bedacht”.

Regionale uitdagingen op het gebied van water
Dit bezoek van Henk Ovink aan de school was een vervolg op het eerste bezoek voor de startbijeenkomst van NOVI in het voorjaar 2022. Op veel plekken in de wereld is er te veel, te weinig of te vies water. Dat te veel of te weinig geldt ook voor Regio Zwolle. De waterproblematiek vraagt  vraagt om klimaatadaptief denken en doen van ons allemaal. De status van NOVIgebied Regio Zwolle zorgt voor een versnelling op het klimaatadaptief invullen van de ruimte. Het kijken door de ogen van kinderen brengt de regio frisse blikken en creatieve oplossingen.

 


“Water: te veel, te weinig, te vies. Kwadraat A heeft alle oplossingen paraat. Super! Henk”


Tekening van alle creatieve oplossingen door Jerry Bol


Henk in de klas


Groepsfoto