arrow left Terug

Ontdek de rijke geschiedenis en toekomst van Regio Zwolle met de nieuwe regionale gebiedsbiografie

9 oktober 2023
| Door Tetske Alferink

NOVEX gebied Regio Zwolle en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap lanceren met trots de regionale gebiedsbiografie. Dit unieke project biedt een boeiende kijk op de geschiedenis van ons gebied en werpt een heldere blik op de toekomst.

Bijzondere Regio met nationale impact
Als NOVEX-regio speelt Regio Zwolle een cruciale rol in het behalen van nationale doelen voor klimaatbestendigheid en groei. Vorig jaar introduceerde de regio haar eigen verstedelijkingsstrategie, waarin slimme mobiliteit een essentiële rol speelt. De gebiedsbiografie fungeert als een sleutelcomponent om deze strategie in de praktijk te brengen.

Wat is een gebiedsbiografie?
Deze digitale biografie is als een boek over het leven van ons landschap, onthullend hoe het is gevormd door de eeuwen heen en hoe het ons kan gidsen in hedendaagse uitdagingen zoals klimaatverandering en groei. Toegankelijk voor iedereen, biedt het inzicht in de diversiteit van Regio Zwolle en is het niet beperkt tot wetenschappers of beleidsmakers.

Regio Zwolle: Nederland in het klein
Regio Zwolle, een microkosmos van Nederland, herbergt diverse landschappen die naadloos samenvloeien – stedelijk gebied, water, bodem en landelijk gebied. De gebiedsbiografie is ontworpen om te begrijpen waar we vandaan komen, onze cultuurlandschappen te waarderen en strategieën te ontwikkelen voor een duurzame toekomst.

Een uitnodiging tot samen verder denken over de toekomst
De gebiedsbiografie is geen eindpunt, maar een gespreksstarter om samen de toekomst van onze dynamische regio te verkennen. Verdeeld in vier tijdvensters, biedt het inzicht in aardkundige ontwikkelingen, middeleeuwen, moderne tijd en toekomstige uitdagingen. Een kaart met 50 ontwikkelkansen inspireert toekomstige projecten. Dinsdag 3 oktober hebben 30 vertegenwoordigers uit de hele regio samen gesproken over het gebruiken van de gebiedsbiografie in de praktijk tijdens de allereerste NOVEX Masterclass Regio Zwolle.

Verken de gebiedsbiografie
Download en lees hier de gebiedsbiografie van het gebied regio Zwolle. Het document is een uitnodiging om gezamenlijk na te denken over hoe we ons landschap koesteren en vormgeven voor de komende generaties. Samen schrijven we de volgende hoofdstukken van onze regio. Binnenkort staan meer NOVEX Masterclasses op het programma, waarin we samen verkennen hoe ontwikkelprincipes van de regionale Verstedelijkingsstrategie in de praktijk kunnen leiden tot gecontroleerde groei, duurzaamheid bevorderen en een samenhangend leefgebied kunnen creëren in heel regio Zwolle. Wil je deel uitmaken van deze kennissessies? Houd onze updates in de gaten en blijf geïnspireerd!

Meer informatie: