arrow left Terug

Jaarverslag 2016 – Ondernemerssuccessen – Structurele samenwerking e-commerce


Van Regio Zwolle dé e-commerce regio maken, dat is het doel van een nieuwe structurele samenwerking. Twintig e-commerce bedrijven, vijf onderwijsinstellingen, Kennispoort Regio Zwolle, Provincie Overijssel en de 20 gemeenten van Regio Zwolle startten vrijdag 24 juni een vierjarige samenwerking op het gebied van e-commerce. Meerdere bedrijven uit de regio nemen het voortouw en investeren in het e-commerceprogramma.

Verdieping binnen e-commerce

Voor e-commerce bedrijven is het erg moeilijk om goede talenten te vinden voor verdere groei.Daarnaast is volgens deze bedrijven ICT in het algemeen en e-commerce in het bijzonder een belangrijke aanjager voor innovatie. Voor een verdere verdieping binnen e-commerce zochten de bedrijven contact met het onderwijs in de regio. Dit resulteerde in de unieke samenwerking tussen zowel mbo- als hbo-instellingen uit de regio. Dit zijn Deltion College, Cibap, Windesheim, Landstede en ROC Friese Poort. De scholen maken allemaal deel uit van Regio Zwolle, de economische region bestaande uit twintig gemeenten in vier provincies.

Nieuwe opleidingen

Met de nieuwe samenwerking ontstaat de mogelijkheid om nieuwe kennis te ontwikkelen en bestaande kennis te delen. Daarvoor worden nieuwe talenten opgeleid en bestaande experts getraind en ingezet in e-commerce projecten voor bedrijven in de regio. De eerste nieuwe opleidingen zijn inmiddels gestart bij Windesheim en e-commercebureau De Nieuwe Zaak. Johan Keurentjes van De Nieuwe Zaak en initiatiefnemer: “We hebben een tekort aan goed opgeleid personeel en dit programma geeft de mogelijkheid om nieuw talent op te leiden. Het brengt e-commerce in het onderwijs en bedrijfsleven samen.” Een verdere uitrol van e-commerce opleidingen wordt in de loop van dit jaar en volgend jaar verwacht.

Bekendmaking samenwerking

Op vrijdag 24 juni bezochten Tweede Kamerleden, bestuurders en ondernemers het Logistieke Service Centrum van Wehkamp in Zwolle. Tijdens deze bijeenkomst maakte Marius Woldberg, directeur van Kennispoort Regio Zwolle, de start van de samenwerking bekend. Onder andere De Nieuwe Zaak, Yourhosting, IQ Media, Webstores en Move4Mobile doen mee. De samenwerking staat open voor andere bedrijven op het gebied van e-commerce.

E-commerce op de kaart

Kennispoort Regio Zwolle, hét innovatienetwerk in de regio, gaat op verschillende manieren de groei van e-commerce in de Regio Zwolle faciliteren. Zo gaat ze onder andere de koppeling tussen het bedrijfsleven en het onderwijs faciliteren en bijeenkomsten organiseren. Daarnaast zullen er andere activiteiten omtrent het onderwerp plaatsvinden zoals hackathons, startupweekenden en zullen er door studenten van de onderwijsinstellingen praktijkopdrachten worden gedaan. Zo brengt Kennispoort het onderwijs en ondernemers samen om Regio Zwolle als e-commerce regio op de kaart te zetten.

Foto: Van links naar rechts: Rob van Lambalgen ((Windesheim), Yillmaz Schoen (Tradecast), Henriette Herbschleb (Rabobank), Klaas Feenstra (Rabobank), Henk Dunnink  (Poort24), Jan-Ernst van Driel (Deltion College), Hessel Joustra (ITPH), Durk Bijma (ROC Friese Poort), Cor de Koning (Cibap), Bert Beun (Deltion College), Johan Keurentjes (De Nieuwe Zaak), Remco Meijerink (ROC Friese Poort), Jeanette Bazuin (Cibap), Marius Woldberg (Kennispoort Regio Zwolle), Erik Brunekreef (Kennispoort Regio Zwolle) en Jan Dobben (Landstede).
Foto gemaakt door: Freddy Schinkel