arrow left Terug

Topsectoren


Logistiek

Regio Zwolle heeft veel aandacht voor de versterking van de mobiliteit in de logistieke sector.  We hebben een stevige distributiesector met grote bedrijfslocaties als Wehkamp, Wärtsilä, Scania, TNT, Post NL en het AH-distributiecentrum. Logistiek gerelateerde organisaties in Regio Zwolle hebben de krachten gebundeld in het Logistiek Netwerk Regio Zwolle. Met als doel om vanuit één agenda Regio Zwolle te positioneren als het logistiek knooppunt van het Noordoosten en corridor naar Noord- en Oost-Europa.

Port of Zwolle
Het havenbedrijf Port of Zwolle speelt een grote rol in de Nederlandse binnenvaart. De havens in Zwolle, Kampen en Meppel vormen een uitstekende overslagplek voor goederen van en naar de grote mainports. Ook zijn de havens een logistiek knooppunt naar het achterland. Port of Zwolle werkt samen met havenbedrijven in Rotterdam en Antwerpen. Bedrijven als Wärtsilä, Wehkamp, IJzerleeuw, Salland Olie, DHL en veel anderen zijn actief binnen Port of Zwolle.

Health en Lifescience

Samen leren en werken aan de zorg van morgen

Omdat de zorg snel verandert, is innovatie in de zorg van groot belang voor het behoud van het zorgstelsel. Met topklinisch ziekenhuis Isala en de onderwijsinstellingen (Hogeschool Windesheim, Hogeschool Viaa, Deltion College en Landstede) heeft Regio Zwolle een innovatieklimaat waarin ondernemers hun innovatie kunnen toetsen in de praktijk. Zo is door onderwijsinstellingen, zorgorganisaties, zorgtechnologische bedrijven en overheden het Zorgtrainingscentrum opgericht.

Het Health Innovation Park is dé centrale speler op het snijvlak van zorg, kennis en ondernemerschap. Het innovatieproces tussen zorgaanbieders en ondernemers wordt optimaal afgestemd. Hierdoor worden innovatieve ideeën omgezet in producten of diensten. Vanaf het Health Innovation Park levert Inhealth-ICT digitale ontwikkelkracht om virtuele behandeling en diagnostiek, informatie op afstand, het delen van data en langer thuis kunnen wonen mogelijk te maken.

Kunststoffen

Plastics go circulair – Plastics get smart

De kunststofindustrie in Nederland is sterk geconcentreerd in Regio Zwolle. Nieuwe, slimme producten, processen en diensten creëren meerwaarde die  veiliger, betrouwbaarder en energiezuiniger zijn. Sensortechnologie levert een directe bijdrage aan efficiënt gebruik van grondstoffen. Hele ketens worden door deze technologie opnieuw ingericht.

Het Polymer Science Park is dé industriële broedplaats voor de kunststoftechnologie, coatings en 3D printen en helpt bedrijven met kennis en faciliteiten. Dit is een unieke locatie waar wetenschap en bedrijfsleven op systematische wijze samenwerken om kunststofrecycling een stap verder te brengen. Binnen de programmalijn ‘Plastics go circulair’ heeft het Polymer Science Park als enige in Nederland een Proeftuin Recycling: Future Proof Polymers. Daarnaast worden in de programmalijn ‘Plastics get smart’ innovatieve toepassingen vanuit de combinatie kunststoffen, sensoren en robotica in demonstratieprojecten uitgevoerd. Dit gebeurt in samenwerking met de Universiteit Twente en de Wageningen University & Research Centre, onderdeel van de sterke High Techsector in Oost-Nederland.

E-commerce

Elk talent telt

Regio Zwolle kent een uitgebreide e-commercesector met een uniek palet aan nationale en internationale bedrijven. Voorbeelden zijn De Nieuwe Zaak, IQ-Media, Yourhosting en wehkamp. In het Topcentrum E-commerce werken tientallen e-commercebedrijven, onderwijsinstellingen, Kennispoort Regio Zwolle, Provincie Overijssel, Provincie Flevoland en de gemeenten van Regio Zwolle samen om dé e-commerceregio van Nederland te worden.

De onderwijsinstellingen ontwikkelen en bieden onderwijs aan op het gebied van e-commerce. Gezamenlijk spannen zij zich in om goed opgeleide mensen te hebben en te houden.

Meer informatie over het e-commercecluster is te vinden via: kennispoortregiozwolle.nl/e-commerce/

 

Agri & food

Onderscheidend op food innovatie

Agri & Food is een belangrijke sector in Regio Zwolle, waarbij de circulair-economische toekomst van de Agri & Food-business centraal staat.  Duurzame ketens en het vinden van oplossingen voor energievraagstukken of nieuwe samenwerkingsvormen staan op de agenda. Met de world potato city’ Emmeloord en de grootste vertical farm van Europa in Dronten is het logisch dat er vanuit de hele wereld gekeken wordt naar wat onze regio te bieden heeft. En met de Green East beschikt de regio over een onderzoeks- en innovatiecentrum om de circulaire economie voor de Agri & Food-business te realiseren. De kracht van de regio komt vooral tot uitdrukking in veel voorbeelden van toegepaste innovatie: ondernemers die oplossingen vinden voor de vragen van morgen.

Het Agri & Food-Innovatieteam van Kennispoort Regio Zwolle ondersteunt deze ondernemers, begeleidt start-ups en draagt bij aan de kennisontwikkeling die nodig is om deze topsector verder te ontwikkelen.