arrow left Terug

Leefklimaat


Wonen

In Regio Zwolle is het prachtig wonen, leven, werken, genieten. Een symbiose van oud en nieuw land, waarin dynamiek en rust elkaar afwisselen en versterken. Stedelijke aantrekkingskracht wordt afgewisseld met landelijke vergezichten op rivieren, grasland en bebossing. Regio Zwolle is rustgevend zonder stil te staan, met de bedrijvigheid en historie van de oude Hanzesteden aan de ene zijde en de gemoedelijke robuuste gezelligheid van het groene platteland aan de andere zijde. En, niet geheel onbelangrijk, de ruimtelijke indeling en de mogelijkheden tot uitbreiding maken van Regio Zwolle een betaalbare regio. Al met al is het voor de ruim 675.000 inwoners de ideale leefomgeving waar historie en toekomst samenkomen.

 

Vrije tijd

Denkend aan Regio Zwolle verschijnt een divers, toeristisch landschap dat uniek is in Nederland. Niet voor niets heeft Regio Zwolle de sterkste concentratie van vijfsterren ‘Best Campings’ van heel Nederland. Er is meer dan voldoende te zien en te bezoeken: de vogelwalhalla’s langs meanderende rivieren als de IJssel, de Vecht en het Zwarte Water; twee Nationale Parken (Weerribben-Wieden en het Dwingelderveld); vele streekgebonden musea en in de achtertuin van de regio bezienswaardigheden als de hunebedden en de Veluwe. Het zijn blikvangers en publiekstrekkers. Dat geldt ook op het sportieve vlak. We staan actief in het leven en breedtesport vormt een stevig fundament voor de topsport: Regio Zwolle heeft binnen haar grenzen landskampioenen (volleybal en handbal), bovenmatig presterende ‘kampioenen’ (voetbal en basketbal) en zelfs Olympisch- en wereldkampioenen (schaatsen en wielrennen).

Daarnaast is er de aanwezigheid van meerdere authentieke historische (Hanze)steden, waar nationaal en internationaal vermaarde sterrenrestaurants en bekroonde topchefs garant staan voor culinaire genoegdoening.

 

Werken

Banen, banen, banen. Dáár gaat het uiteindelijk om en wat dat betreft staat Regio Zwolle er ook goed op: we kennen een relatief gezien lage werkloosheid. Dat ontstaat niet vanzelf en vraagt om samenwerking en om vernieuwend ondernemen. En om investeringen: Onder meer langs de onderwijsroute, door te anticiperen op de komst van New Jobs met ondernemers die inzetten op toegepaste innovatie. Ingebakken in ons DNA zit omkijken naar en zorgen voor elkaar en dus vind je binnen Regio Zwolle talloze initiatieven voor hen die niet ‘zo eenvoudig’ een baan kunnen vinden. Initiatieven waarbij vanuit de werkgeverskant wordt gekeken naar het aanwezige potentieel.

Door nadruk te leggen op kwaliteiten en niet op tekortkomingen, kansen scheppen voor iedereen.

De arbeidsmoraal in Regio Zwolle is hoog en de toegevoegde waarde per medewerker ligt hier boven het landelijk gemiddelde. En dat draagt bij aan het economische succes van de regio.

 

Zorg

Binnen de grenzen van Regio Zwolle bevindt zich Isala, het grootste niet-academische ziekenhuis van Nederland. Een topklinisch opleidingsziekenhuis, dat gericht is op optimaal herstellen, handhaven en versterken van de kwaliteit van leven van mensen die aan haar zorg zijn toevertrouwd. Ook in de zorg leidt samenwerking in de keten en met andere ziekenhuizen tot nieuwe kansen en mooie resultaten. Een ander voorbeeld van samenwerking in de zorg is de proeftuin Vitaal Vechtdal. Dit innovatieve zorgnetwerk stimuleert en ondersteunt inwoners om gezonde keuzes te maken en helpt bij functioneren en participeren in het dagelijkse leven.

Daarnaast krijgt de participatiesamenleving ook een plaats in onze maatschappij. De overheid geeft taken terug aan de inwoners. Deze ontwikkeling in het sociale domein is nieuw en gaande en Regio Zwolle is één van de voorlopers. Ambtelijk hebben we de zaken op de rit, maar juist ook in de praktijk zetten we forse stappen. Want in onze regio hebben mensen zorg en oog voor elkaar, zowel in de stad als in de dorpen. De vrijwillige inzet en sociale betrokkenheid voor hen die zorg nodig hebben, is groot. We laten mensen niet snel of graag buiten de boot vallen. ‘Noaberschap’, noemen we dat. Of ‘nabuurschap’ in gewoon Nederlands.

Museum Fundatie Regio Zwolle

Hasselt Regio Zwolle

Wonen Regio Zwolle

fietsen regio zwolle